Bu virus yuzunden piskir cok kotu 3 ay gecirdi. Minik kuzum annesini yeterince emmeden annesinden ayrilip, petshop vitrinine konmus bir yavru oldugundan bagisiklik sistemi hali hazirda cok dusuktu. Zorla verdigim o kadar takviyeye ragmen hastalik semptomlari (aksirma, hapsurma, goz-burun akintisi, burun tikanikligi, rinit, konjuktivit) yaklasik bir 3 ay kadar devam etti.
Kuzum ne kadar mutsuz degil mi?
Bu hastalik ne zaman cok tehlikeli oluyor? Burun tikandigi zaman.. Cunku burun tikandigi zaman, koku alma duyusu ortadan kalkacagindan miniklerimizde istahsizlik ortaya cikiyor. Istahsizlik ise boyle bir tabloda en son karsilasmak istedigimiz sey olmali! Sirf bu nedenle- burnu acma amacli soguk buhar uygulamasi (kesinlikle sicak degil!) yapilan yavrular oluyor(mus).
Peki biz piskirde bu tabloyu yenmek icin ne yaptik?!
Oncelikle veterinerimizin tavsiyesiyle dilindeki yaralar icin beseri bir ilac olan vectavir' i kullandik. Sans eseri tadini cok sevdiginden pek sikinti cekmedim. Odul macununu yalar gibi gunde 2 kez olmak uzere yaralar gecene kadar kullanima devam ettik. Yine gunde 2 kez olmak uzere, gozlerimizdeki konjuktivit tablosu icin beseri bir goz damlasi (antibiotik) kullanmamiz recete edildi. Bu arada gozleri silerken ilik cayla islatilmis pamuktan yararlanabilirsiniz. Ancak sag goz ile sol goz icin ayni pamugu kesinlikle kullanmayin!
Sahsen sistemik antibiyotik kullanimina karsi bir insan oldugum icin veterinerim yazmis olmasina ragmen antibiyotik kullanmadim. Bence antibiyotikler lokal olarak kullanilmali. Isin bu kismi ap-ayri bir post konusu!
Gelelim bence olmazsa olmaz takviyelere! :
- lysine
- multivitamin (ozellikle c vitamini)
- beta glukan (imuneks)
Peki nedir L-Lysine?!
L-Lysine antikor, hormon ve enzim üretimini destekleyen bir amino asittir. Ayrıca kolagen oluşumunu ve doku onarımını destekler.
L-Lysine herpes virüsünün çoğalması için gerekli olan amino asit L-Arginin ile rekabet eder.
Lysine alirken dikkat etmeniz gereken en onemli husus, propylene glycol adli bilesigin KESINLIKLE olmamasi.
Ulkemizde kedilerin kullanimina uygun l-lysine tabletler satilmadigi icin GNC veya SOLGAR gibi firmalardan temin edebilirsiniz. Bu arada GNC firmasinin pets serisi cikmis ama ulkemize ne zaman gelir bilemem :-/
Bizim ulkemizde de olsa? Ne vardi sanki? :( |
Ben piskirde SOLGAR firmasina ait lysine haplari kullandim. 1000 mg'lik haplari ezerek gunluk doz 500 mg olacak sekilde yas mamasina katarak verdim. Iyilesme gerceklestikten sonra bir rehavet surecine girdigimden duzenli olarak lysine kullanmayi biraktik. Umarim bu kararimdan dolayi pisman olmam.
Ekmek mayasindan elde edilen bagisiklik sistemini guclendiren dogal bir madde beta-glukan.
Bagisiklik cevabini artirarak vucut savunma hucrelerinin patojenleri daha etkili sekilde yok etmesini sagladigindan cok cok onemli.. Ben 3 ay boyunca, semptomlar ortadan kalkincaya dek, imuneks firmasinin 10 mglik kapsullerini (gunluk doz 10 mg olacak sekilde) yas mamaya katarak kullandim. Cokta memnun kaldim. Kesinlikle tavsiye ederim Bazi sitelerde gunde 20 mg (sabah 10 mg, aksam 10 mg olacak sekilde) kullanildigini, ve kullanimin sadece hasta olunan donemle sinirlandirilmadigini okudum..
Aktif hastalik doneminde denemedigim, ama bundan sonraki mevsim gecislerini daha kolay atlatmasi acisindan (FHV tasiyicisi olduklari icin) kullanmayi dusundugum bir urun hakkinda da bilgi vermek istiyorum. Sahsen "prebiyotikler > antibiyotikler " felsefesini benimsemis bir insan olarak benim aklima cok yatti! FHV-1'in virus oldugunun farkindayim, ama ne kadar prebiyotik- o kadar guclu immundefans diye dusunuyorum. Vitamin iceriginin de zengin olmasi bende iyi bir takviye olacagi izlenimini uyandirdi.. Bir an once kullanip sonuclarini almak istedigim bir urun.
Acikcasi bizim feline herpes tecrubemiz asagi yukari boyle gecti. Ablamiz muezza hic bir sekilde- aktif olarak bu hastaliktan etkilenmese de artik bir FHV-1 tasiyicisi oldugunu dusunuyorum. Tedavi yaklasimlari ve takviyelerle ilgili birseyler okudukca buralari guncelleyecegim. Umarim sizin yavrulariniz da bir an once iyilesir :)