Saturday, July 23, 2016

Kedi gribini (FHV-1) nasil yendik?!

Aslinda yendik demek tam dogru olmaz. Cunku bahsi gecen virus firsatci bir patojen oldugundan, immun sistemin baskilandigi her donemde/her firsatta hastalik tablosuyla karsilasabiliriz.
Bu virus yuzunden piskir cok kotu 3 ay gecirdi. Minik kuzum annesini yeterince emmeden annesinden ayrilip, petshop vitrinine konmus bir yavru oldugundan bagisiklik sistemi hali hazirda cok dusuktu. Zorla verdigim o kadar takviyeye ragmen hastalik semptomlari (aksirma, hapsurma, goz-burun akintisi, burun tikanikligi, rinit, konjuktivit) yaklasik bir 3 ay kadar devam etti.




Kuzum ne kadar mutsuz degil mi?


Bu hastalik ne zaman cok tehlikeli oluyor? Burun tikandigi zaman.. Cunku burun tikandigi zaman, koku alma duyusu ortadan kalkacagindan miniklerimizde istahsizlik ortaya cikiyor. Istahsizlik ise boyle bir tabloda en son karsilasmak istedigimiz sey olmali! Sirf bu nedenle- burnu acma amacli soguk buhar uygulamasi (kesinlikle sicak degil!) yapilan yavrular oluyor(mus).
Peki biz piskirde bu tabloyu yenmek icin ne yaptik?! 
Oncelikle veterinerimizin tavsiyesiyle dilindeki yaralar icin beseri bir ilac olan vectavir' i kullandik. Sans eseri tadini cok sevdiginden pek sikinti cekmedim. Odul macununu yalar gibi gunde 2 kez olmak uzere yaralar gecene kadar kullanima devam ettik. Yine gunde 2 kez olmak uzere, gozlerimizdeki konjuktivit tablosu icin beseri bir goz damlasi (antibiotik) kullanmamiz recete edildi. Bu arada gozleri silerken ilik cayla islatilmis pamuktan yararlanabilirsiniz. Ancak sag goz ile sol goz icin ayni pamugu kesinlikle kullanmayin!
Sahsen sistemik antibiyotik kullanimina karsi bir insan oldugum icin veterinerim yazmis olmasina ragmen antibiyotik kullanmadim. Bence antibiyotikler lokal olarak kullanilmali. Isin bu kismi ap-ayri bir post konusu!

Gelelim bence olmazsa olmaz takviyelere! :
  • lysine 
  • multivitamin (ozellikle c vitamini)
  • beta glukan (imuneks) 




Piskirin iyilesmesi icin 3 ay boyunca yaptigimiz takviyeler (Vectavir kremini agiz yaralari gecince birakmistik, bir de fotografta goz damlamiz eksik! Sonradan ekleyecegim) Multivitamin destek icin onceden almis oldugum promega firmasina ait bir vitamini siringayla vermek suretiyle kullandim. Enjektorle vitamin verirken kedinizin siviyi aspire etmemesi icin (vitaminin nefes borusuna kacmasini istemeyiz) asiri dikkatli olmaniz lazim. Ben  enjektoru agzinin yanindan sokup sikiyordum. Sikmis oldugum vitamin agzin yanindan  dilin uzerine gectigi icin bogazina kacmiyordu. Ancak elimde onceden almis oldugum promega olmasaydi, sevebilecegi bir vitamin macunu kullanmayi tercih ederdim. Cunku zaten hasta olan minikleri gereksiz yere strese sokmak istemeyiz!


Peki nedir L-Lysine?!

L-Lysine antikor, hormon ve enzim üretimini destekleyen bir amino asittir. Ayrıca kolagen oluşumunu ve doku onarımını destekler. 
L-Lysine herpes virüsünün çoğalması için gerekli olan amino asit L-Arginin ile rekabet eder.

Lysine alirken dikkat etmeniz gereken en onemli husus, propylene glycol adli bilesigin KESINLIKLE olmamasi.

Ulkemizde kedilerin kullanimina uygun l-lysine tabletler satilmadigi icin GNC veya SOLGAR gibi firmalardan temin edebilirsiniz. Bu arada GNC firmasinin pets serisi cikmis ama ulkemize ne zaman gelir bilemem :-/ 


Bizim ulkemizde de olsa? Ne vardi sanki? :(

Ben piskirde SOLGAR firmasina ait lysine haplari kullandim. 1000 mg'lik haplari ezerek  gunluk doz 500 mg olacak sekilde yas mamasina katarak verdim. Iyilesme gerceklestikten sonra bir rehavet surecine girdigimden duzenli olarak lysine kullanmayi biraktik. Umarim  bu kararimdan dolayi pisman olmam.


Bir diger askerimiz beta-glukannam-i diger IMUNEKS! (10 mg) 
Ekmek mayasindan elde edilen bagisiklik sistemini guclendiren dogal bir madde beta-glukan.
Bagisiklik cevabini artirarak vucut savunma hucrelerinin patojenleri daha etkili sekilde yok etmesini sagladigindan cok cok onemli.. Ben 3 ay boyunca, semptomlar ortadan kalkincaya dek, imuneks firmasinin 10 mglik kapsullerini (gunluk doz 10 mg olacak sekilde) yas mamaya katarak kullandim. Cokta memnun kaldim. Kesinlikle tavsiye ederim Bazi sitelerde gunde 20 mg (sabah 10 mg, aksam 10 mg olacak sekilde) kullanildigini, ve kullanimin sadece hasta olunan donemle sinirlandirilmadigini okudum..


Aktif hastalik doneminde denemedigim, ama bundan sonraki mevsim gecislerini daha kolay atlatmasi acisindan (FHV tasiyicisi olduklari icin) kullanmayi dusundugum bir urun hakkinda da bilgi vermek istiyorum. Sahsen "prebiyotikler > antibiyotikler " felsefesini benimsemis bir insan olarak benim aklima cok yatti! FHV-1'in virus oldugunun farkindayim, ama ne kadar prebiyotik- o kadar guclu immundefans diye dusunuyorum. Vitamin iceriginin de zengin olmasi bende iyi bir takviye olacagi izlenimini uyandirdi.. Bir an once kullanip sonuclarini almak istedigim bir urun. 








Acikcasi bizim feline herpes tecrubemiz asagi yukari boyle gecti. Ablamiz muezza hic bir sekilde- aktif olarak bu hastaliktan etkilenmese de artik bir FHV-1 tasiyicisi oldugunu dusunuyorum. Tedavi yaklasimlari ve takviyelerle ilgili birseyler okudukca buralari guncelleyecegim. Umarim sizin yavrulariniz da bir an once iyilesir :) 









14 comments:

  1. Merhaba arastirmalarim sirasinda yaziniza denk geldim. Iyilestikten sonra yapilmasi gereken karma asilari vs yapilabildi mi acaba

    ReplyDelete
  2. Merhaba arastirmalarim sirasinda yaziniza denk geldim. Iyilestikten sonra yapilmasi gereken karma asilari vs yapilabildi mi acaba

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tabii ki hepsi yapildi. Su an cok iyiyiz. Hastalik henuz tekrar nuks etmedi cok sukur :)

      Delete
  3. Merhaba! Tamamen iyileşmesi ne kadar sürdü. Ben 3 aydır uğraşıyorum 3 veteriner değiştirdim ama düzelmedi... Bizde sadece hapşırma ve burun akıntısı var... Artık iyice yıprandım sinirlerim bozuldu,veteriner daha iyi bilir dedim ama olmuyor bir türlü, bende lysine ve ımuneks aldım bir umut belki işe yarar diye 5 gün oldu,sanrım biraz azaldı hapşırması ama şimdide burnu tıkalı gibi... Ne yapsam hiç bilmiyorum...

    ReplyDelete
    Replies
    1. merhaba kedinizin hapsuruklari ve burun tikanikligi gecti mi

      Delete
    2. Alerji ihtimalini gözden geçirin. Kedilerin insanlarla aynı şeylere alerjisi olabiliyor toz akarı, polen vs gibi

      Delete
  4. Merhaba öncelikle geçmiş olsun. Müezza kadar olmasa da Behlülün de gözünde bulanıklık ve siyah akıntı var. Dün gece birkaç kere hapşurdu bugün öğlen gözünü açamaz hale geldi. İshal kusma ateş hapşurma yok. Veterinere gittik kafasını çarpmış olabilir dedi damla ve vitamin verdi. Açıkçası ben pek tatmin olmadım. Araştırırken size rastladım. Siz de hastalık nasıl başlamıştı rica etsem anlatır musınız çok üzgünüm ağlamaktan helak oldum

    ReplyDelete
  5. Aşağıda paylaşacağım linkte hepsi yüzde 100 doğru mudur emin olamamakla beraber faydalı bilgiler olduğunu düşünüyorum, Bu sayfaya benim gibi bir şekilde gelen kediseverler yararını görür umarım. Buradaki tavsiyelerin hepsini denemedim ama denemeye karar verdim. https://seyler.eksisozluk.com/kedi-bakiminda-veterinere-goturmeden-de-yapilacak-alternatif-uygulamalar

    ReplyDelete
  6. Sokakta bulunmus 3-4 aylik kedimizi veterinerden sahiplendik.. bir hafta icinde karma aşiya gun verdi.. gununde gittik atesinin oldugunu cigerlerinin sesinin iyi olmadigini soyledi antibiyotige basladi.. igne seklinde..
    Kedimiz sersemlemeye basladi ikinci gun de igneye goturduk.. ama aksamina iyice fenalasti.. hiriltisini ben bile duyabiliyorum mırlamayi da kesti dun geceden beri.. bugun 3. Igneye gitmeliyiz her yer kar var.. kedi kafasini kaldiramiyor.. su bile içmedi. Akşam yaş mama koklattım bir tatlı kaşığı kadar onu yedi.. ama ici bulanıyor.. yemek istese de fenalaşıyor hayvan.. hele su hiç içmiyor.. bu sabahtan beri de Bir sey yediremiyorum öğürüyor.. sonra kaçıp koltuk altlarina soguk karanlik bir yerlere saklaniyor.. uyandirdigima pişman oluyorum acı acı miyavlıyor.. ne yapacağımı bilemedim.. gözlerinde ağzında bir şey yoktu.. sadece hafif ateşi vardı şimdi bu durumdayız..

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. Merhaba kedimin yaklaşık 4 gundur sesı kısık ve öksürüyor veterinere götürmeden evde de tedavi edebilmem mumkunmu.?

    ReplyDelete
  9. C vitamini cok etkili oldu bende de. Lysine ve imuneks suruplada devam ettim. Antibiyotik sonrasi surekli nuks eden koyu yesil sari burun akintisi gecti. Tedaviye basladiktan 4 5 gun icinde azalarak iyilesti.

    ReplyDelete
  10. Merhaba immuneks günde 10mg derken günde 1 kapsül mü eklediniz ?

    ReplyDelete